Još je 1909. godine uveden pojam biološki vredni proteini. Proteini se sastoje od aminokiselina, kojih ima 22, a smatra se da je 8 esencijalnih neophodno za normalno funkcionisanje organizma. Esencijalne aminokiseline su oni sastojci koje organizam ne može sam da stvori, nego se moraju unositi hranom, a ukoliko neka od ovih 8 nedostaje, dobija se nepotpuna proteinska hrana. U tom slučaju, ni ostalih 7 esencijalnih aminokiselina se ne mogu iskoristiti i zato je potrebno da unosimo raznovrsnu hranu. U institutu Max Plank u Nemačkoj je dokazano da mnoge vrste žitarica, mahunarki, većina voća i povrća imaju potpune proteine. Organizmu je potrebno dnevno u proseku od 40 do 50 grama proteina, a poželjno je da dve trećine bude biljnog porekla. U tim namirnicama je odnos aminokiselina povoljniji nego u mesu, a takva hrana je i lakše svarljiva. Najmanje zastupljena aminokiselina u mesu je metionin i da bi se unela u organizam u dovoljnoj količini, bilo bi potrebno da se pojede mnogo mesa. Ova aminokiselina je najmanje zastupljena i u soji i ostalim mahunarkama, pa je zato poželjno da se kombinuje sa namirnicama koje će dopuniti potrebu organizma za metioninom, a to su jaja, mleko, žitarice itd.
Sojino zrno sadrži tripsin inhibitore, koje enzim tripsin ograničavaju u funkciji potpomaganja varenja i usvajanja proteina. Zbog toga je potrebna termička obrada sojinog zrna, kao i ostalih mahunarki. Zahvaljujući savremenom tehnološkom postupku prerade sojinog zrna, koje je prošlo i odgovarajuću termičku obradu, u proizvodima Sojaproteina sačuvani su svi hranljivi sastojci, tako da oni sadrže povoljan odnos proteina, vitamina i minerala i imaju dobru svarljivost i iskoristljivost. Nedostatak pojedinih hranljivih sastojaka, kao posledica nedovoljne ili nepravilne ishrane, ima uticaj na zdravstveno stanje čoveka, na fizičku i psihičku aktivnost i na njegov izgled. Korišćenjem proizvoda od soje se obogaćuje ishrana. Sojino zrno sadrži 36 do 40% proteina, 15 do 23% ulja, oko 34% ugljenih hidrata, 3 do 6% mineralnih materija i znatan broj vitamina.
Preradom soje u Sojaproteinu se dobijaju proteinski i uljarski proizvodi, koji su takođe bogat izvor ovih sastojaka. Kompanija Sojaprotein u delu svog proizvodnog programa koji je namenjen za ishranu ljudi, pored proizvoda za prehrambenu industriju, ima i proizvode namenjene i za direktnu upotrebu u domaćinstvu.
To su proizvodi pod zajedničkom robnom markom Soja Vita: brašno, ljuspice, komadići, odresci, prženo sojino zrno, vegetarijanske paštete sa pet ukusa, sojin lecitin u tegli, sojin lecitin u kapsulama Leci Kaps i dijetetski napitak Leci Vita. Proizvodi Soja Vita sadrže preko 50% proteina, odgovarajućeg aminokiselinskog sastava i zbog toga imaju visoku biološku vrednost za organizam. Za pravilan razvoj dece, za ishranu sportista, rekreativaca i trudnica, za sve one koji imaju pojačane telesne napore ili se oporavljaju od posledica bolesti, proizvodi Soja Vita se preporučuju zbog svog povoljnog dejstva. Oni su takođe povoljni i za ishranu starijih osoba, ne samo zbog sadržaja korisnih sastojaka, nego i zbog toga što hranu čine rastresitijom i time pogodnijom za žvakanje i varenje.
Odnos aminokiselina u soji, izražen u procentima je sledeći:
Esencijalna aminokiselina Sirovo sojino zrno Termički obrađen proizvod od soje
Leucin | 7,68 | 7,67 |
Lizin | 6,68 | 6,36 |
Izoleucin | 5,35 | 5,32 |
Valin | 5,25 | 5,25 |
Treonin | 3,95 | 3,98 |
Fenilalalin | 4,93 | 4,95 |
Triptofan | 1,51 | 1,5 |
( Izvor podataka: Sastav esencijalnih aminkokiselina u sojinom zrnu, Odeljenje biohemije i ishrane Poljoprivrednog fakulteta, Teksas, SAD )
POGLEDAJTE JOŠ: