Toggle Navigation

 

Mirišljave i sočne kajsije - izvor karotina

Kajsije su ukusne, sočne, specifičnog mirisa i velike biološke vrednosti. Hranljive su i lekovite, pa se u ishrani koriste i sveži i prerađeni plodovi. Od njih se može pripremiti sok, džem, pekmez, marmelada, kompot, slatko ili neka druga poslastica. Pogodne su za sušenje, proizvodnju likera i rakije, a može se koristiti i njeno jezgro.

Plativoo

Okrugli, ovalni ili jajasti plodovi kajsije su u osnovi narandžasti, prošarani rumenilom na osunčanoj strani. Sadrže relativno visok procenat vode, a od suvih materija šećere, belančevine, organske kiseline, pektine, tanine... Ali, ipak su najpoznatiji po količini beta karotina, odnosno provitamina A. U 100 g jestivog dela ploda ima oko 1, 2 mg beta karotina Posebno je visok procenat jodida, kojih u ostalom voću ima u tragovima. Značajan je i sadržaj mineralnih materija, vitamina C, B grupe i drugih korisnih sastojaka.
Zato su sveže kajsije odlične za jelo, posebno kada su zrele. Pošto se zrenjem povećava prisustvo šećera, ne preporučuju se u ishrani dijabetičara, a konzumaciju je poželjno da smanje i osobe koje imaju problema sa jetrom.
Kao sezonsko voće, kajsije u svežem stanju ne mogu dugo da se održe. Da bi se sačuvale za zimske mesece, prerađuju se u sokove i razne poslastice, ali se i suše. Sušenjem se odstranjuje voda iz ploda, dok se istovremeno povećava koncentracija suve materije.

Sušene kajsije
Za ovu namenu pogodni su sitniji plodovi iz kojih se odstrane koštice i u jednom sloju se suše na suncu. Postupak se može nastaviti u rerni, u početku na 55* C, a pred kraj na 70*C.
Dobro osušene kajsije se pakuju u vrećice i čuvaju na hladnom i suvom mestu. Da bi se sprečila promena boje, mogu se pre pakovanja oko pet sekundi potopiti u jednoprocentni rastvor soli.

Sirup bez kuvanja
Potpuno zreli plodovi očiste se od koštica, oljušte i izgnječe. Svaki dobijeni litar soka razblaži se sa dva litra vode, poklopi i ostavi 24 sata. Kaša se zatim propasira. Na litar sirupa doda se 1, 5 kg šećera i sok od jednog ili dva limuna. Nakon nekoliko dana sirup se razliva u flaše i zatvori gazom, koja se posle dan-dva zameni plutom.

Sok
Zrele kajsije oljuštiti, odstraniti koštice i propasirati. Na litar soka dodati pola litre šećernog sirupa i kuvati dvadeset minuta na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje.
Topao sok sipati u zagrejane flaše, koje zatim treba zatvoriti i ostaviti nekoliko dana umotane u deblju tkaninu. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Zamrznuti plodovi
Deset kajsija na minut spustiti u litar ključale vode, a zatim ih oljuštiti i odstraniti koštice. U međuvremenu pripremiti sirup od četvrtine litre vode i pola kilograma šećera, dodati polutke kajsija i ostaviti da odstoje pet minuta. Zatim ih osušti na plehu, ređati u posudu i odložiti u zamrzivač.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Kajsija - hrana i lek

Kiflice sa pekmezom od kajsija

Torta od kajsija iz kompota