Poreklo
Nauka je brojnim studijama potvrdila lekovito delovanje karija na zdravlje ljudi te preporučuje indijsku ishranu jednom ili dvaput nedeljno. Kari u prahu je britanski proizvod nastao za vreme njihove kolonijalne vladavine u Indiji... Kari je mešavina koja sadrži od 5 do 30 različitih vrsta začina. Osnovu većine kari mešavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Zavisno od recepture dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, beli luk, anis, karanfilić, gorušica, kardamom, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber. U Indiji se začinske mešavine razlikuju u zavisnosti od kuvara, područja, kaste ili običaja.
Lekovitost
Kari prah se u tradicionalnoj indijskoj medicini koristio kao pomoć pri probavi, kod bolesti iritiranih creva, za podsticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i drugih bolesti vezanih uz probavu. Najvredniji začini karija su kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu deluje kao antioksidans, i u tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje rana, čireva i kožnih problema. Kumin podstiče probavne procese, ublažava crevne grčeve, a đumbir se pokazao delotvoran u oporavku nakon operacija.
Stručnjaci za prehladu i gripu preporučuju ovo začinjeno jelo kao prevenciju za zimsku prehladu. Kari je vrlo uravnotežen obrok. Konzumirajući ga sa morskim plodovima i mesom kao što je piletina dobijate obrok bogat vrlo kvalitetnim proteinima.
Priprema hrane
Za pripremu karija, poznatog jela južne i jugoistočne Azije, koristi se uvek sveža mešavina začina tzv. masala. Ona može biti suva tako da se začini bez masnoće ispeku u tiganju i samelju ili se pripreme u kašastom obliku. Zavisno od glavnih sastojaka mešavine, kari sos može biti crven, zelen ili žut. U tajlandskoj kuhinji crveni (s dodatkom crvene čili papričice), zeleni (s dodatkom zelene čili papričice) i žuti (s dodatkom sveže kurkume) obično se pripremaju s ribljim umakom i kokosovim mlekom koji će kariju dati potrebnu gustinu. Uz patlidžane, bambus, listove limete i bosiljak kariju se mogu dodati i razne vrste mesa (piletina, govedina, svinjetina), račići ili u vegetarijanskoj varijanti povrće, a uvek se poslužuje sa pirinčem ili testeninom od pirinča. Karijem u prahu možete oplemeniti različite osnovne namirnice3, jela od žitarica, povrća i mesa pa čak i deserte.