Toggle Navigation

 

Gorka pomorandža

Gorka pomorandža je stablo koje raste divlje u jugoistočnoj Aziji, a kultivisano je u Sredozemlju.

Plativoo

Latinski: Citrus aurantium Engleski: sour orange

Gorka pomorandža je stablo koje raste divlje u jugoistočnoj Aziji, a kultivisano je u Sredozemlju. Korica ploda upotrebljava se za izradu oranžeta. Oranžeta se pravi od raspolovljenih plodova koji se uvoze usoljeni. Pošto se odsole i prokuvaju, korice se oslobađaju mesnatog ploda. Pod pritiskom se kandira u šećernim rastvorima sve jače koncentracije. Aromatična je i gorko-slatka. Eterično ulje, kojeg ima oko 1, 25 %, sastoji se od d-limona, estera, fenolena i aldehida i ima gorak ukus. Ostali sastojci kore su glukozidi, aurantiamarinska kiselina i tanin. Upotrebljava se za začinjavanje kolača i slatkih jela, kao i u proizvodnji marmelade i biljnih likera. Esencijalnim uljem se aromatizuju parfemi i bombone.