Višnje se dele prema ukusu, odnosno na slatke i kisele. Bing i Lambert su poznate sorte slatkih tamno crvenih višanja. Nazvana je prema turskom gradu Cearusu gde je otkrivena. Prirodno stanište višanja je severoistočna Azija. Pominjane su još 400 godina p.n.e. u staroj Grčkoj. Najveći svetski proizvođač višanja je Evropa.
U toku cvetanja višnjin list podseća na list breskve. S obzirom na visinu do koje naraste drvo (približno oko 12 metara) vremenom je došlo do ukrštanja vrsta kako bi se dobile male stabljike koje su prilagodljive za sađenje u dvorištima domaćinstava. Njihova visina iznosi od 2 do 2.5 metara. Drvo višnje stvara predivnu sliku u toku cvetanja sa ogromnim belim cvetovima iz kojih se rađa plod. Plod se rađa krajem maja i moguće ih je pronaći do kraja avgusta.
Nakon berbe višnje je potrebno odložiti u frižider kako bi održale svežinu. U frižideru mogu da opstanu do nedelju dana a ako ih planirate pripremiti za zimu u zamrzivaču mogu da stoje do godinu dana. Najčešće se konzumiraju sveže a izvrsne su i kao preliv za kolače i sladoled, pomešane sa jogurtom ili pak u kolačima i pitama.