Danas su poznate dve glavne podele manga, na indijski i indokineski. U okviru ovih grupa razvilo se na stotine sorti širom sveta. Postojbina manga je jugoistočna Azija i Indija. Od 5. veka p.n.e. mango se raširio po tropskim delovima Azije a onda dalje širom sveta. Nakon dolaska portugalskih kolonista mango je dospeo i u Ameriku ali i Brazil i ostale zemlje Južne Amerike. Mango raste na zimzelenom drvetu osrednjeg rasta. Mango je jednosemeno voće. Izuzetno je popularno tropsko voće i uzgaja se u gotovo svim tropskim zemljama. Najveći svetski proizvođač manga je Indija.
Mango se bere sa drveta, zbog transporta u sve delove sveta, dok je još nezreo i zelen. Na sobnoj temperaturi mango sazreva za 3-5 dana. Zreo mango opstaje u frižideru do 5 dana. U kombinaciji sa papajom, bananom i kokosom pravi se izvrsna tropska salata. Može da se miksuje u jogurt ili napitak a i da se pripremaju kolači od njega. U najvećem procentu mango se konzumira svež.