Familija: Rutaceae
Kategorizaciju grepjfruta određujemo po boji njegovog ploda koja može da bude žuta, svetlo crvena, tamno crvena i bela. Ukus varira od jako gorkog do slatkog u zavisnosti od vrste. Najpoznatija vrsta je White Marsh.Grejpfrut je bio poznat još u kamenom dobu kada su ga ljudi koristili za ishranu. U Kini je pre 4000 godina počela planska sadnja i uzgajanje. Mnogi veruju da je grejpfrut poreklom sa Jamajke odakle je seme rašireno širom sveta. Drvo grejpfruta je zimzeleno sa velikim tamnozelenim listovima. Razvija se u toplim uglavnom suptropskim krajevima.
Sveži grejpfrut može da stoji u sobnim uslovima do nedelju dana, dok u frižideru možete da ga držite 6-8 nedelja.Sveži grejpfrut je idealan kao osveženje za doručak, za užinu ili pre večere. Grejpfrut posut šećerom i zapečen u rerni predstavlja stari recept za fin dezert. Takođe se dodaje u voćne salate, ali i za pripremu osvežavajućih napitaka i soka.