je jednogodišnja biljka iz familije Cucurbitaceae; tikva koja se uzgaja za ljudsku i stočnu ishranu. Bundeva je kopletno iskoristiva. Plod joj je žutonarandžaste boje. Meso bundeve je sočno i koristi se za pravljenje čorbi, pita, kremova, marmelada... Smatra se idealnom dijetetskom namirnicom zbog svoje niskokalorične vrednosti (20 kal. u 100 gr), pa se preporučuje i dijabetičarima. U njenom sastavu ima belačevina, ugljenih hidrata i masti, naročito je bogata vitaminima A i C, zatim vitaminima B1, B2, B3, B6. Takođe je i bogat izvor minerala: kalijuma, fosfora, kalcijuma, gvožđa, pektina i biljnih vlakana. Njeno seme se koristi za jelo i za proizvodnju ulja, koje je bogato vitaminom E. U narodnoj medicini bundeva se smatra blagotvornom kod oboljenja želuca, bubrega, bešike, a takođe važi i kao dobar diuretik. Osušeno seme važi kao lek protiv dečijih glista i pantljičare.