je prah od samlevenog zrnevlja žitarica: pšenice, kukuruza, raži i dr. pa prema tome postoji: pšenično brašno, kukuruzno brašno, pirinčano, heljdino... Brašno se pravi i od drugih biljaka: kokosa, rogača, leblebija, kestena. Brašnom se naziva i prah koji je dobijen sitnjenjem i neke druge materije, kostiju i ribe, pa tako postoji i riblje brašno koje se primenjuje u ishrani stoke i koštano brašno, takođe. Brašno se koristi za pravljenje hleba, peciva, kolača, testenine, sosova, zaprške... U zavisnosti da li se u brašnu nalazi kompletno samleveno zrno ili su mu kod mlevenja odstranjeni spoljni deo zrna, klica i omotač, brašna se mogu razvrstati na: integralno, belo i crno. Belo brašno ima manju biološku vrednost jer sadrži samo jezgro zrna. Integralno brašno sadrži sve hranljive sastojke (biljna vlakna, minerale, vitamine, belančevine), u njemu je prisutan sastav kompletnog zrna. Kod nas se najviše koristi belo brašno. Međutim, poslednjih decenija sve više se traže hleb i peciva od ražanog, ječmenog, kukuruznog i heljdinog brašna. Uopšte, prednost se daje integralnim hlebovima, a naročito osobe koje su osetljive na gluten izbegavaju pšenično brašno, pa i sve proizvode od njega.