Toggle Navigation

 

Štapići od tikvica i patlidžana

Da bi bio ukusniji, patlidžan je potrebno posoliti i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga ga treba isprati pod mlazom tekuće vode i posušiti kuhinjskim papirom. Na taj način se izvlače vlaga i gorčina a sprečava upijanje ulja. Pogodan je za pečenje i punjenje različitim nadevima kada ga ne treba prethodno guliti.

Plativoo
Priprema

Patlidžan i tikvicu iseći na deblje štapiće, posoliti i ostaviti da puste tečnost. Nakon toga ih procediti i osušiti na pamučnoj krpi.

U činiji umutiti kukuruzno i pšenično brašno, belanca, bosiljak, vodu i posoliti i pobiberiti. Štapiće umakati u pripremljenu masu i pržiti u zagrejanom ulju dok ne porumene.

Pečene štapiće ređati na papirni ubrus da bi se ocedio višak masnoće. Po želji štapiće servirati uz sos.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 188 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 94 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 tikvica
    • 1 patlidžan
    • 2 belanca
    • 120 g brašna
    • 2 kašike kukuruznog brašna
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • 100 ml vode
    • ulje za prženje